Dezinfectarea sau dezinfecția este procesul care are ca rezultat eliminarea de pe o suprafață sau un obiect a majorității microbilor și microorganismelor, fie animale, fie vegetale, dăunătoare.
Termenul de dezinfectare este folosit de regulă, referitor la acțiunea de a elimina sau preveni, temporar sau nu, microbii aflați fie pe piele, fie pe suprafețele înconjurătoare, folosind o substanță dezinfectantă, de obicei pe bază de alcool.
Dezinfecţie – procedura de distrugere a majorităţii microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafeţe (inclusiv tegumente), utilizându-se agenţi fizici şi/sau chimici.
Dezinfecţie de nivel înalt – procedura de dezinfecţie prin care se realizează distrugerea bacteriilor în formă vegetativă, fungilor, virusurilor, micobacteriilor şi a majorităţii sporilor bacterieni; această formă de dezinfecţie
se poate aplica şi dispozitivelor medicale reutilizabile, destinate manevrelor invazive, şi care nu suportă autoclavarea.
Dezinfecţie de nivel intermediar (mediu) – procedura de dezinfecţie prin care se realizează distrugerea bacteriilor în formă vegetativă, a fungilor, a micobacteriilor şi a virusurilor, fără acţiune asupra sporilor bacterieni.
Dezinfecţie de nivel scăzut – procedura de dezinfecţie prin care se realizează distrugerea majorităţii bacteriilor în formă vegetativă, a unor fungi şi a unor virusuri, fără acţiune asupra micobacteriilor, sporilor de orice tip, virusurilor neanvelopate şi a mucegaiurilor.
Din punct vedere tehnic, dezinfecția se deosebește de sterilizare unde materialul este complet eliberat de microorganisme.
Dezinfectantele sunt substanțe antimicrobiane care fie distrug toate microorganismele dăunătoare de pe un material, fie le aduc la un nivel sigur.
Foarte puține dezinfectante sunt capabile să sterilizeze materialul pe care sunt aplicate, dar acest lucru depinde și de modul cum sunt aplicate dezinfectantele.
Microbiologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul microorganismelor, adică a organismelor vizibile cu ajutorul microscopului.
Microbiologia studiază forma, structura si fiziologia microorganismelor. Înţelegerea domeniului microbiologiei este dificilă deoarece microorganismele sunt invizibile cu ochiul liber, fiind vizibile doar efectele prezenţei acestora în mediu şi în organisme.
Microorganismele includ forme pluricelulare (helminţi), forme unicelulare (eucariote si procariote) şi forme acelulare (virusuri, prioni).
Microorganismele sunt în mod obişnuit prezente în mediul înconjurător. Ele pot fi utile sau pot fi dăunătoare. Nu toate microorganismele sunt patogene, de fapt, cele mai multe microorganisme nu numai că nu produc boli, ci sunt indispensabile vieţii.