Dezinfectanții sunt substanțe antibacteriene care se aplică pe diverse suprafețe și materiale cu scopul de a distruge microorganismele existențe pe acestea sau de a le aduce la un nivel suficient de scăzut pentru siguranță.
Acțiunea de dezinfecție este aplicarea tratamentului de igienizare pentru a combate microorganismele, inclusiv sporii.
Dezinfectanții pot avea spectru de acțiune diferit, având efect bactericid, virulicid, fungicid sau sporicid.
Eficienta dezinfectanților este influențată de mai mulți factori și anume: modul de formulare al acestora, concentrația, timpul de contact, temperatură, Ph-ul și duritatea apei utilizate pentru diluare unde este cazul
În funcție de specificitatea lor și modul de utilizare, dezinfectanții încadrați ca produse biocide se împart în 5 categorii:
- TP 1 – pentru igiena umană. Substanțe destinate igienei care sunt aplicate direct sau intră în contact cu pielea sau scalpul și au ca scop principal dezinfecția acestora.
- TP 2 – dezinfectanți și algicide care nu sunt destinate aplicării directe la oameni și animale. În această categorie intră în general dezinfectanții de suprafețe: produsele destinate dezinfectării materialelor, echipamentelor sau suprafețelor, care nu intră în contact direct cu produsele alimentare sau hrana pentru animale. Putem menționa aici curățarea piscinelor, a sistemelor de ventilație și climatizare, a pereților.
- TP 3 – pentru igiena veterinară. Produse de igienă corporală și bucală sau destinate dezinfecției materialelor și suprafețelor asociate cu găzduirea animalelor.
- TP 4 – pentru produse alimentare și hrana animalelor. Produse destinate dezinfecției echipamentelor, recipientelor sau oricăror ustensile folosite pentru producția, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau hranei animalelor.
- TP 5 – pentru apă potabilă. Produse pentru dezinfectarea apei potabile.
După tipul de microorganisme patogene distruse și ținându-se cont de timpul de acționare a produselor dezinfectante necesar atingerii eficiente a scopului, dezinfecția se poate clasifica în:
- dezinfecție de nivel ridicat
- dezinfecție de nivel mediu
- dezinfecție de nivel scăzut
Astfel, conform Organizației Mondiale a Sănătății, dezinfectanții se clasifică pe trei niveluri de eficiență:
- Dezinfectare la nivel înalt. Această procedură omoară microorganismele vegetative și inactivează virușii, dar nu neapărat un număr mare de spori bacterieni. Astfel de dezinfectanți sunt capabili de sterilizare atunci când timpul de contact este relativ lung (de la 6 până la 10 ore). Dezinfectanții la nivel înalt sunt folosiți pentru perioade relativ scurte de timp (10-30 minute). Sunt recomandați pentru utilizare pe dispozitive medicale, dar nu și pe suprafețele de mediu.
- Dezinfectarea la nivel intermediar.Această procedură ucide microorganismele vegetative(inclusiv Mycobacterium Tuberculosis), toate ciupercile și inactivează majoritatea virușilor. Sunt utilizate în mod obișnuit în laboratoare – pentru dezinfectarea băncilor de laborator și ca parte a detergenților germicizi utilizați în scopuri de menaj.
- Dezinfectare la nivel scăzut. Această procedură ucide majoritatea bacteriilor vegetative (cu excepția Mycobacterium Tuberculosis), doar a unor ciuperci și inactivează unele virusuri.
Este foarte important de punctat faptul că dezinfectanții au un spectru de acțiune diferit (bactericid, fungicid, sporicid și virulicid) și diferite roluri:
- bactericid – distrug bacteriile și microbii precum Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella etc;
- virulicid – distrug virușii, acționând îndeosebi împotriva virusurilor precum Adenovirus Tip5, Herpes Simplu Tip1, Influenza A gripa aviara, Hepatita B, C, HIV, Covid-19, SARS etc;
- fungicid – aceștia distrug ciupercile precum Aspergillus brasiliensis, Penicillium sp., Candida albicans, Microsporum gypseum etc;
- levuricid – elimină drojdiile;
- sporicid – distrug sporii.